Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία συμφωνία είναι χειρότερη από τις προηγούμενες

Νεα


«Υποδεέστερη όλων των προηγούμενων συμφωνιών», χαρακτήρισε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Από τη συμφωνία αυτή έχει αφαιρεθεί το άρθρο 51 που αποτελούσε ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής χρήσης βίας. Η συμφωνία αυτή άλλαξε επί τα χείρω. Επίσης δεν αναγράφεται και άρα δεν δεσμεύονται οι ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, δεν αναγράφεται ότι θα σέβονται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, δεν αναγράφεται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη και τα πλοία θα σέβονται την ελληνική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Πείτε μου είναι σωστό αυτό; Είναι εθνικό; Ε, όχι! Δεν είναι καλή συμφωνία».

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος επικαλέστηκε τη σχετική εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι «με τη συμφωνία αυτή επέρχονται απώλειες εσόδων, γιατί οι Αμερικανοί δεν θα πληρώνουν φόρους, δασμούς, τέλη, επιβαρύνσεις, ενώ θα τους δίνουμε και δωρεάν καύσιμα. Πόσα εκατ. είναι αυτά που χάνουμε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, και πρόσθεσε: «Θα μου πείτε ότι πρόκειται για συμβατική υποχρέωση όπως γινόταν και στη βάση της Σούδας. Ναι, αλλά στη Σούδα είχαμε μία βάση και εσείς τώρα δώσατε άλλες πέντε βάσεις σε όλη τη χώρα. Δηλαδή ο Έλληνας θα πληρώνει ειδικό φόρο στα καύσιμα, θα πληρώνει φόρο πάνω στο φόρο στα καύσιμα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr