Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων – Δεν συμμετέχουμε στο «παιχνίδι» ανακοινώσεων, απαντά η Αθήνα

Πολιτικη


Δεν περνά ούτε μέρα χωρίς να γίνει από την Τουρκία κάποιου είδους πρόκληση. Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κράτησε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ζυγίζοντας σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις, εκτός ελέγχου είναι ωστόσο οι προκλητικές δηλώσεις από τους υπουργούς του, είτε επαναφέροντας ξανά θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο, είτε κατηγορώντας την Αθήνα ότι υποθάλπει τρομοκράτες, είτε ξαναγυρνώντας στη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ελληνική διπλωματία, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια αέναη διαδικασία δηλώσεων και ανακοινώσεων.

Στο δρόμο των προκλήσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση επανέρχεται η Άγκυρα, με προμετωπίδα την ανυπόστατη αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης, προειδοποιώντας για νέα διεθνοποίηση του ζητήματος.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει αυτές τις περιοχές, ειδικά τα νησιά που βρίσκονται κοντά μας παρά τον όρο της συνθήκης της Λωζάννης και τα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού το 1947. Το φέραμε στην ατζέντα του ΟΗΕ. Το φέραμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τρόπο όπως και σε άλλες χώρες. Θα το παρακολουθήσουμε» σημείωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στο «παιχνίδι» προκλήσεων και πως μόνο αν υπάρξουν…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr