Κορονοϊός: Η Β. Κορέα αποθήκευε μάσκες και εμβόλια από την Κίνα μήνες πριν την πανδημία

Νεα


Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσής της για το πρώτο επίσημο ξέσπασμα κορονοϊού στο έδαφός της, η Βόρεια Κορέα ξαφνικά εισήγαγε εκατομμύρια μάσκες, 1.000 αναπνευστήρες και πιθανόν εμβόλια από την Κίνα, όπως προκύπτει από εμπορικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο.

Πριν από δύο εβδομάδες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το ξέσπασμα προκαλώντας ανησυχία για έλλειψη εμβολίων, ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και τροφίμων.

Στοιχεία των κινεζικών αρχών δείχνουν ότι ακόμη και πριν από την ανακοίνωση η Βόρεια Κορέα είχε ξεκινήσει να αποθηκεύει προμήθειες.

Η Βόρεια Κορέα δεν διενεργεί κάποια σημαντική εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

(AP Photo/Cha Song Ho, File)

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, η Κίνα εξήγαγε στη γειτονική της χώρα άγνωστα εμβόλια αξίας 311.126 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτό τον μήνα.

Η Κίνα δεν ανέφερε άλλες εξαγωγές εμβολίων στη Βόρεια Κορέα για οποιονδήποτε άλλο μήνα αυτό τον χρόνο ή για όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο –τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– η Βόρεια Κορέα αγόρασε πάνω από 10,6 εκατομμύρια μάσκες από την Κίνα, μην έχοντας αγοράσει καμία τον Δεκέμβριο του 2021.

Κατά τους τέσσερις αυτούς μήνες, η Κίνα εξήγαγε επίσης περίπου 95.000 θερμόμετρα, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 33 φορές και πλέον από τον συνολικό αριθμό εκείνων που είχε εξαγάγει το 2021.

Η Κίνα εξήγαγε επίσης…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr