Κλείνει τις στρόφιγγες του αερίου η Ρωσία – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

Οικονομια


Συνεχίζεται το ενεργειακό πόκερ της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης. Η ρωσική εταιρεία Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Λετονία επικαλούμενη ασαφώς παραβίαση όρων του συμβολαίου.

«Σήμερα η Gazprom σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Λετονία στο πλαίσιο της παραγγελίας του Ιουλίου λόγω παραβίασης των όρων».

Αλλά, η Λατβίζ Γκάζ, που έχει το μονοπώλιο στη Λετονία, αρνείται ότι είναι πελάτης της. Έχει, όπως λέει, άλλο πάροχο στη Ρωσία, τον οποίο δεν κατονόμασε λόγω επιχειρηματικού απορρήτου, αλλά διευκρίνισε ότι τον πληρώνει σε ευρώ και όχι σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει το Κρεμλίνο.

Ο Αϊγκαρ Καλβιτις, πρόεδρος της εταιρείας Λατβίζ Γκάζ, δήλωσε ότι «η Latvijas Gaze αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία, αλλά όχι από την Gazprom επειδή δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με την Gazprom. Έχουμε άλλο πάροχο». Ερωτηθείς για το αν οι πληρωμές για το φυσικό αέριο γίνονται σε ρούβλια ο ίδιος τόνισε ότι η αποπληρωμή γίνεται σε ευρώ.

Να σημειωθεί ότι λόγω μη πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια η Gazprom, μετά από εντολή του Ρώσου προέδρου, έχει ήδη διακόψει την τροφοδοσία σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία.

Ενώ προφασιζόμενη τεχνικούς λόγους και τις δυτικές κυρώσεις έχει μειώσει στο 20% την ροή στην Γερμανία μέσω του αγωγού Νord Stream 1.

Εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και χωρίς την έγκριση της Gazprom, η τουρμπίνα δεν εστάλη από τον Καναδά στην Ρωσία αλλά στην Γερμανία.

Ήδη οι γερμανικές πόλεις…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr