ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τις περικοπές στα αναλώσιμα των διαβητικών

Πολιτικη


Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ με θέμα τις περικοπές των αναλωσίμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς, μετά από απόφαση του ΕΟΠΥΥ στις 8 Αυγούστου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

«Στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης, που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, η οποία περικόπτει παραπέρα τις παροχές υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς.

Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225€ το μήνα στα 100€, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων.

Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για την λειτουργία των αντλιών νέας γενιάς γιατί ρυθμίζουν την παροχή ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τον ασθενή, τους γονείς των παιδιών, τους φροντιστές μέσω εφαρμογής στο κινητό για τα επίπεδα σακχάρου και το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ούτως ώστε να παρέμβουν.

Στην περίπτωση αυτή, η αντλία ναι μεν σταματάει την παροχή ινσουλίνης, αλλά πρέπει να επέμβει ο φροντιστής για να αποφευχθεί το υπογλυκαιμικό κώμα, άκρως επικίνδυνο για αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η παραπάνω απόφαση, πέραν του ότι εντάσσεται στην λογική των γενικευμένων περικοπών της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών στους ασθενείς, έχει και την λογική να αναγκασθούν οι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr