Καρυές Χίου: Νέα κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης κατά της δημιουργίας λατομικής ζώνης

Τα Νεα της Περιφερειας


Σε κινητοποίηση καλούν Κοινότητα και Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού Καρυές στη Χίο, στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουνίου, έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις λατομικές ζώνες.Οι κάτοικοι των Καρυών στη Λαϊκή συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε σειρά κινητοποιήσεων, ώστε να μην συμπεριληφθούν οι περιοχές τους στη σχετική μελέτη.

“Οι κάτοικοι των Καρυών δεν ξύπνησαν ένα ωραίο πρωί και άρχισαν να διαμαρτύρονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την δημιουργία νέου λατομείου στην περιοχή τους. Είναι τα βιώματα τους, που εδώ και 40 χρόνια από την λειτουργία λατομείων στην περιοχή έχουν χάσει τον ύπνος τους. Αλλά πραγματικά δεν έχουν χάσει μόνο τον ύπνο τους.
Έχουν χάσει τις ξακουστές πηγές νερού που τροφοδοτούν το χωριό. Έχουν χάσει ένα κομμάτι του Πηγάνιου όρους με την καταστροφή των παλαιών λατομείων.
Έχουν κινδυνεύσει πολλοί να χάσουν την ζωή τους από τα τροχαία που γινόταν με φορτηγά εντός και εκτός του οικισμού.
Έχουν χάσει ιστορικά μονοπάτια που οδηγούσαν στην Νέα Μονή, Άγιο Μάρκο, Αρβανίτισσα.
Πολλοί τσοπάνηδες (ποιμένες) καταστράφηκαν και παράτησαν το επάγγελμά τους αφού χάθηκαν τα βοσκοτόπια τους και τα κοπάδια τους.
Το χωριό ήταν γεμάτο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr