Κάστρο Καλαμάτας: Eυρήματα από ανασκαφή σταυροφορικής, βενετικής και οθωμανικής περιόδου

Τα Νεα της Περιφερειας


Ολοκληρώθηκε για το 2022 η συστηματική ανασκαφική έρευνα στο Κάστρο Καλαμάτας που διεξήγαγαν από κοινού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο Αρχαιολογική Έρευνα Κάστρου Καλαμάτας (2021-2023) υπό τη διεύθυνση της Δρος Ιωάννας Σπηλιοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας και Διαχείρισης του Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και της Δρος Ευαγγελίας Μηλίτση Κεχαγιά, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στόχος της έρευνας στο Κάστρο Καλαμάτας είναι η διερεύνηση της χρήσης του χώρου του Κάστρου διαχρονικά και μέσω αυτής η συστηματική τεκμηρίωση της ιστορίας της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης πόλης των Φαρών-Καλαμάτας. Επιπλέον, η έρευνα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού απασχολεί φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις μεθόδους και πρακτικές της έρευνας πεδίου.

Την ανασκαφική έρευνα του 2022 επέβλεψαν από πλευράς Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η Δρ. Μαρία Ξανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, και η Δρ. Ελένη Ζυμή, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας. Στην έρευνα συμμετείχαν δεκαεπτά φοιτητές του Τμήματος ΙΑΔΠΑ.

Από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και υπό την επίβλεψη της Δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά συμμετείχαν ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ο συντηρητής…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr