Ιταλία, τραγωδία στις Άλπεις: Η συσσώρευση νερού ευνόησε την κατάρρευση του παγετώνα

Νεα


Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η τραγωδία του παγετώνα της Marmolada είναι μια από τις σημαντικότερες στις Άλπεις των τελευταίων ετών και συνεχίζει να επικρατεί στα Ιταλικά πρωτοσέλιδα. Η είδηση έχει σοκάρει την Ιταλική κοινή γνώμη, εφόσον η κατάρρευση του μετώπου του παγετώνα πάνω σε πεζοπόρους αφήνει πίσω του μέχρι στιγμή τον θλιβερό απολογισμό των 10 θυμάτων.

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου απευθύνθηκε με τηλεδιάσκεψη στους δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης ο Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωμορφολογίας του Πανεπιστημίου Roma Tre, Massimo Frezzotti.
Ο καθηγητής είναι αναγνωρισμένη προσωπικότητα στην επιστημονική κοινότητα στο πεδίο των παγετώνων, συμμετείχε σε 14 αποστολές στην Ανταρκτική και τέλεσε χρέη Προέδρου του Παγετωνολογικού Κομιτάτου της Ιταλίας για την 6ετία 2015-2022.


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, την οποία συντόνισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, ο καθηγητής τοποθετήθηκε σχετικά με τη διάγνωση του τι προκάλεσε την εν λόγω τραγωδία, μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών στις Άλπεις.

“Δεν ήταν απλώς μια κατάρρευση πάγου” τόνισε ο Frezzotti. “Μια μάζα νερού συσσωρεύτηκε στον παγετώνα και δεν μπόρεσε να αποστραγγιστεί. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια χιονοστιβάδα νερού, πάγου και βράχων που σάρωσε το μονοπάτι που βρισκόταν από κάτω. Με τους ξένους συναδέλφους μας είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή ήταν η δυναμική”.

Η σχέση μεταξύ νερού και…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr