Ιταλία, κλιματολόγος στην ΕΡΤ: Οι μεσογειακοί λαοί δεν έχουν επαρκή περιβαλλοντική κουλτούρα

Νεα


Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η θεομηνία που έπληξε την περιφέρεια Μάρκε στην Κεντρική Ιταλία, η οποία προκάλεσε 11 θανάτους, 2 αγνοούμενους και εκτενέστερες υλικές ζημιές, συνεχίζει να απασχολεί την Ιταλική επικαιρότητα.

Η εν λόγω τραγωδία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτέλεσαν το θέμα της διαδικτυακής συνάντησης του Γεωλόγου-Κλιματολόγου Μασιμιλιάνο Φατσίνι στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης, την οποία συντόνησε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής.

“Ήταν ένα ακραίο στατιστικό γεγονός, που δεν θυμούνται στο παρελθόν οι ντόπιοι” τόνισε στην ΕΡΤ ο Φατσίνι.

Περιγράφοντας τη γέννηση του συμβάντος, ο κλιματολόγος δήλωσε πως το βράδυ της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου στην ορεινή περιοχή των Μάρκε “μια ατλαντική-μεσογειακή μάζα αέρα, γεμάτη υγρασία, ήρθε σε επαφή με μια ψυχρότερη αέρια μάζα προερχόμενη από το Βορρά. Η ενέργεια της καταιγίδας που ξέσπασε με τη βροχή σε ένα στενό σημείο ήταν τόση που γέννησε μια καταιγίδα τύπου V-shaped” η οποία μάλιστα είχε τη δυνατότητα να αυτοτροφοδοτείται.

Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί “βροχόπτωση περίπου 400 mm σε 6 ώρες, το 30% της τυπικής μέσης ετήσιας βροχόπτωσης αυτής της περιοχής, η οποία τοπικά έφτασε και τα 102 χιλιοστά σε μία ώρα”. Αυτό, ενώ στη πόλη Σενιγκάλια, η οποία πλημμύρισε από την υπερχείλιση του ποταμού Μίσα “δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου”.

Σε σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ, ο Φατσίνι τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για να γίνουν οι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr