Ιταλία: Η ενεργειακή κρίση απειλεί και το φυσητό γυαλί Murano της Βενετίας

Νεα


Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μια επίσκεψη στην πανέμορφη Βενετία, πέρα από την εμπειρία, συνεπάγεται και την αγορά ενός παραδοσιακού, χειροποίητου ενθυμίου: από φυσητό γυαλί Murano, ένα προϊόν καλλιτεχνικής παραγωγής γνωστό σε όλο τον κόσμο για την κομψότητα, την ομορφιά και τα χρώματά του.

Αυτά τα αξιοθαύμαστα τοπικά έργα τέχνης όμως ενδέχεται να αποτελέσουν παρελθόν, εφόσον οι φωτιές στους φούρνους των μαέστρων του γυαλιού της Βενετίας γίνονται ολοένα και ασθενέστερες.

Απαγορευτικό το κόστος του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών

Στο Murano βρίσκονται περίπου 70 εργοστάσια γυαλιού, με περίπου 650 άτομα τα οποία εργάζονται στον τομέα αυτό, ο οποίος αποτελεί τοπική παράδοση πολλών αιώνων.

Το φυσικό αέριο είναι το απαραίτητο καύσιμο για τη λειτουργία των φούρνων και κλιβάνων για την τήξη των ορυκτών συστατικών που χρειάζονται για να δημιουργηθεί η γυάλινη μάζα, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνεται ώστε να πάρει τα πιο απίθανα σχήματα.
Όμως, υπέρογκοι είναι οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής, και έτσι επικρατεί το εξής δίλημμα: να συνεχίσουν οι καλλιτέχνες το έργο τους ως ότου αντέξουν οικονομικά ή καλύτερα να κλείσουν τα εργοστάσια;


Από το φθινόπωρο του 2021, όταν δηλαδή διαπιστώθηκαν οι πρώτες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, οι καλλιτέχνες του Βενετσιάνικου φυσητού γυαλιού κρούουν τον…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr