Ισπανία: Πάνω από 500 θάνατοι λόγω θερμοπληξίας – Δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκκενώνονται οικισμοί

Νεα


Τουλάχιστον 510 άνθρωποι άνω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα από θερμοπληξία σε συνδυασμό και με υποκείμενα νοσήματα. Μόνο το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν 150 θάνατοι μέσα σε μία ημέρα.

Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες επί 9 ημέρες μεταξύ 39° και 45° σημαίνει από 5 – 20 βαθμούς πάνω από το κανονικό, ανάλογα με την περιοχή. Μικρή ανακωχή σήμερα όμως από αύριο και πάλι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.

Πυρκαγιές

Εξαιτίας του καύσωνα 38 πυρκαγιές σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και οι 20 παραμένουν ενεργές. Εκκενώθηκαν οικισμοί 8.000 κατοίκων ενώ δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Κάηκαν εκτάσεις 30.000 εκταρίων.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις πυρκαγιές ως “έκτης γενιάς” ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με εξαιρετικά βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα, ικανές να δημιουργήσουν εκρηκτικό μικροκλίμα γύρω τους που δυσκολεύει την κατάσβεσή τους. Πριν ακόμα φθάσει το νερό των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη γη έχει ήδη εξατμιστεί από τις φλόγες 3-6 μέτρων.

Η Ισπανία παρότι είναι καλά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εντούτοις δυσκολεύεται να κατασβέσει αυτόν τον νέο και εκρηκτικό τύπο πυρκαγιών που είναι περισσότερο συνηθισμένες στην Καλιφόρνια.

Επιπλέον αρνητικός παράγοντας το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες συσσωρεύσεις καύσιμης ύλης στα δάση, λόγω της εγκατάλειψής τους οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή υγρασία συνιστούν την καλύτερη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr