Ισπανία: Μείωση ΦΠΑ φυσικού αερίου από 21% σε 5% από Οκτώβριο

Οικονομια


Η Ισπανία ετοιμάζει ήδη το πακέτο των έκτακτων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κρύο χειμώνα. Η κυβέρνηση αποκλείει την περίπτωση να απειληθούν οι προμήθειες της σε φυσικό αέριο αν ο Πούτιν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα με την Ευρώπη καθώς δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης αποκλείει την περίπτωση να χρειαστεί να κάνει διακοπές στην παροχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων όμως παρόλα αυτά θα συμπεριλάβει αυτόν τον κίνδυνο στο σχέδιο που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ φυσικού αερίου από 21% σε 5% που θα ισχύσει για όλη τη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος του έτους και με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης. Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή του στην Cadena SER «αυτή η φορολογική περικοπή επιδιώκει να μειώσει τον λογαριασμό θέρμανσης των ισπανικών οικογενειών το φθινόπωρο και τον χειμώνα».

Στο σχέδιο που προετοιμάζει η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζονται δράσεις σε τρία μέτωπα για μείωση της κατανάλωσης και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού με:

πολλαπλασιασμό των διασυνδέσεων της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη ΕΕ,
εντατικοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξη προγραμμάτων για τη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με αυτές τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει μεταξύ 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ευρωπαϊκής βοήθειας…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr