Ισπανία και Πορτογαλία επικυρώνουν αύριο (13/5) πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

Οικονομια


Η κυβέρνηση επικυρώνει αύριο Παρασκευή (13/5) σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου στα 40 ευρώ / ΜWh ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Αύριο θα εγκρίνουμε το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι τον λογαριασμό για οικογένειες, εταιρείες και βιομηχανίες», διαβεβαίωσε ο Σάντσεθ. Τόνισε επίσης ότι “το ανώτατο όριο θα είναι 40 ευρώ/MWh, έναντι 72 ευρώ που σημείωσε χθες η αγορά ή σχεδόν 80 που ήταν η μέση τιμή το τελευταίο τρίμηνο”.

Αυτό σημαίνει άμεσα μείωση της τιμής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από 50-60% για τους επόμενους 12 μήνες.

Μετά το πράσινο φως που έλαβε από την Κομισιόν και στο πλαίσιο της «ιβηρικής εξαίρεσης» η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν την μείωση αυτή λόγω της μειωμένης σύνδεσής τους με την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν ξεπερνά το 3%.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα αγοράζουν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 40 ευρώ/MWh, πολύ φθηνότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η απόφαση αυτή του πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπαρασύρει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες.

Αύριο και η Πορτογαλία σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το ίδιο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr