Ισπανία- Έκθεση Ε.Ε: Πρόβλεψη για μείωση ανάπτυξης στο 4% και αύξηση του πληθωρισμού

Νεα


Οι Βρυξέλλες μειώνουν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας στο 4% και αυξάνουν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό.

Η εαρινή οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διατηρεί την Ισπανία στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ε.Ε., αλλά πέφτοντας από 5,6% σε 4% για το 2022 και από 4,4% σε 3,4% για το 2023.

Η Ισπανία συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια αλλά με πιο συγκρατημένο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για τις χώρες-μέλη, με την Ισπανία από 5,6% σε 4% για το έτος 2022. Για το 2023, πέφτει επίσης από το 4,4% στο 3,4%.

Στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό η έκθεση της ΕΕ αλλάζει από 3,6% σε 6,3%, σχεδόν τρεις μονάδες υψηλότερα. Για το 2023, αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, από 1,1% σε 1,8%.

Έτσι, εάν η αναμενόμενη μέση ανάπτυξη είναι 2,7%, η Ισπανία είναι κατά 1,3% υψηλότερη, μετά την Πορτογαλία (5,8%), την Ιρλανδία (5,4%) και τη Μάλτα (4,2%). Αυτό συμβαίνει για το 2022, αλλά το 2023 όπως επισημαίνει η έκθεση η Ισπανία θα βρίσκεται μετά την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

«Αντικατοπτρίζοντας τη γεωγραφική εγγύτητα και τους σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σοβαρά από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα», εξηγεί η έκθεση.

Ειδικότερα για την Ισπανία , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι «η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί»,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr