Ιράν: «Μη εποικοδομητική» η πορεία των διαπραγματεύσεων για την διεθνή συμφωνία του 2015

Νεα


Το Ιράν έκρινε «μη εποικοδομητική» την δήλωση του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου που εξέφρασαν τις «αμφιβολίες» τους για την δέσμευση της Τεχεράνης να επιτύχει ένα «θετικό αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Προκαλεί έκπληξη και λύπη το γεγονός ότι, την ώρα που οι διπλωματικές επαφές και οι ανταλλαγές μηνυμάτων συνεχίζονται ανάμεσα στις πλευρές της διαπραγμάτευσης», οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύουν μία τόσο «μη εποικοδομητική» δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

Σε κοινή του ανακοίνωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας υπενθυμίζουν ότι «στις αρχές του Αυγούστου, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων, ο συντονιστής της συμφωνίας του 2015 παρουσίασε ένα σύνολο τελικών κειμένων που θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκπληρώσει και πάλι τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν».

«Στο τελικό αυτό πακέτο, ο συντονιστής πραγματοποίησε επιπλέον τροποποιήσεις που μας έφεραν στα όρια της ευελιξίας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς, το Ιράν αποφάσισε να μην εκμεταλλευθεί αυτήν την αποφασιστική διπλωματική ευκαιρία και συνεχίζει την ανάπτυξή του πυρηνικού του προγράμματος σαφώς πέραν αυτού που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr