ΙΟΒΕ – έκθεση: Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Οικονομια


Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία καταδεικνύει η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξασθένισε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στις 103,9 μονάδες (από 111,4 μονάδες τον Μάιο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (105,3 μονάδες).

  • Παράλληλα, σημειώθηκε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
  • Άνοδος 3,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 2,3% στην ΕΕ27, καθώς και νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 16,4% τον Απρίλιο (y-o-y).
  • Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνεχίστηκε η εξασθένιση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, κατά 9,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σημαντική ήταν η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων/ποτών στο σύνολο της μεταποίησης, με προστιθέμενη αξία στα 3,4 δισ. ευρώ, ή 29% στο σύνολο της μεταποίησης το 2019, οριακά ενισχυμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία τροφίμων/ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, με τον αριθμό των απασχολούμενων της να ξεπερνά τους 137,7 χιλ., ενισχυμένο 15% σε σύγκριση με το 2020.

  • Οι εξαγωγές της βιομηχανίας τροφίμων/ποτών ανήλθαν στο 12,1% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών το 2021.Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr