Θ. Ψαλτοπούλου: Μπορεί και να μην είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό σε ετήσια βάση (video)

Νεα


Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πανδημία, μετά από την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον που προηγήθηκε, τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η ίδια οι θάνατοι βρίσκονται ακόμη αντικειμενικά σε υψηλά επίπεδα, αφού κυμαίνονται σε 30-35 την ημέρα.

«Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τα άτομα σε κίνδυνο, ηλικίας από 60 ετών και πάνω, που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που καταλήγουν είναι τα 80 έτη» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ψαλτοπούλου.

«Στην Ελλάδα δεν βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή στο 20%. Τα άτομα που δεν το έχουν ακόμα κάνει ας προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσουν ελαφρά μια πιθανή νόσηση» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τη διάθεση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου, είπε:

«Είμαστε κοντά. Θα έρθει στην Ευρώπη μέσα στο φθινόπωρο και τότε θα δοθούν και οι επικαιροποιημένες οδηγίες για προαιρετική χρήση από όλους. Φανταστείτε το Νοέμβριο για παράδειγμα, θα έχει για κάποιους περάσει ένας χρόνος από τον προηγούμενο εμβολιασμό. Αναλόγως των δεδομένων για το πόσο κρατά αυτή η ανοσία, θα δοθούν και επικαιροποιημένες οδηγίες».

Για το πώς θα συνεχίσει η κατάσταση με την πανδημίαΔιαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr