Θ. Ψαλτοπούλου για ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάμε, τι κάνουμε μετά – Τι είπε για τη λέπρα

Νεα


Για την λέπρα, την ευλογιά τω πιθήκων αλλά και τον κορονοϊό, μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Ιατρική σχολή ΕΚΠΑ.

Η επανεμφάνιση της λέπρας

Για την λέπρα είπε: «Η πανδημία μάς έχει ενεργοποιήσει προς όλα τα λοιμώδη νοσήματα. Όμως πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο βασικός λόγος από τον οποίο νοσούμε και πεθαίνουμε είναι δυστυχώς ακόμα τα χρόνια μη μεταδοτικά νοσήματα δηλαδή τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος».

Όπως εξηγεί η λέπρα είναι σπάνιο νόσημα τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενδημικό σε ορισμένες περιοχές και έχει ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα. Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την αντιβιοτική κάλυψη και μπορούμε με αντιφλεγμονώδη να το αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε ακόμα: Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη νόσο Hansen ή αλλιώς λέπρα: Μόνο ένα κρούσμα στη χώρα

Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ένα το περιστατικό: «Συνήθως δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά στις ανεπτυγμένες χώρες, μπορεί να σχετίζεται με ένα ταξίδι σε κάποια περιοχή που ενδημεί». Για να κολλήσεις, εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου, θέλει αρκετά στενή επαφή με ένα άλλο άτομο που νοσεί και μπορεί να εμφανιστούν κάποιες βλάβες δερματικές ή κάποιες βλάβες στο νευρικό σύστημα τα οποία μας οδηγούν να πάμε στο γιατρό. Είναι ιάσιμο τουλάχιστον στα πρώτα στάδια».

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς κολλάμε – Τι κάνουμε μετά

Για την ευλογιά των πιθήκων, η κ. Ψαλτοπούλου υπενθυμίζει ότι δεν έχει…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr