Θ. Κοντογεώργης: Άτομα εγνωσμένου κύρους στο ΔΣ της «Κιβωτού» για ένα χρόνο – Η παρουσία παιδιών σε ιδρύματα αποτελεί στρέβλωση

Πολιτικη


Για τις αλλαγές που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση με αφορμή τις βαριές καταγγελίες για την ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου» μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

«Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών» είπε ο κ. Κοντογεώργης εξηγώντας πως η προσωρινή αυτή διοίκηση με βάση την πρόνοια του νόμου θα είναι για ένα χρόνο. Οι ανακοινώσεις, όπως είπε, θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. «Το 95% προέρχεται από ιδιώτες, αλλά δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει για αυτά τα παιδιά» είπε.

«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα είναι στρέβλωση. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ ως καταλληλότερο μέτρο είναι η αναδοχή ή η επιστροφή στις οικογένειες. Κάτι που έχει διπλασιαστεί τελευταία κι εδω» είπε τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένεις και πως στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέκυψαν φαίνεται ότι είναι σοβαροί και σοβαρές, εμείς θα έπρεπε αφενός να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της δομής γιατί έχει να κάνει με παιδιά, άρα να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί επικίνδυνο να το πούμε έτσι. Η διαβίωση των παιδιών αυτών μέσα στη δομή και όσα πρέπει να γίνονται για τη φροντίδα και την επιμέλειά τους, αλλά και ταυτόχρονα ενόσω διαρκεί, όπως σωστά είπατε ή οι δικαστικές ενέργειες, το κομμάτι της ανάκρισης, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί, η κυβέρνηση, η πολιτεία να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής, αλλά βέβαια και με τη διακριτικότητα και με την ευαισθησία που πρέπει σε ένα τέτοιο ζήτημα.

Γιατί μπορεί να υπάρχει η εξαιρετικά δυσάρεστη πτυχή όλων αυτών των ζητημάτων και θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται, να πούμε όμως ότι υπάρχει και μια πλευρά την οποία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2022 και αφορά και τις δομές, αλλά αφορά και την αντιμετώπιση και την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ένα πλαίσιο που ήρθε στη Βουλή συζητήθηκε και στο επίπεδο του πρωθυπουργού και αυτή τη στιγμή και μπορούμε να τα συζητήσουμε τώρα κάποια στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο παιδικής προστασίας που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα δεν υπήρχε».

Τι θα γίνει με τις δομές και τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί

«Οι άνθρωποι οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι άνθρωποι εγνωσμένου κύρους που έχουν και μια εμπειρία στη διοίκηση και τη διαχείριση τέτοιων δομών και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών. Από εκεί και πέρα δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή. Άλλωστε το 95% των πόρων της συγκεκριμένης δομής, γιατί είχε επιτελέσει ένα έργο διαχρονικά και πολλοί άνθρωποι είχαν συνεισφέρει και πρέπει να το πούμε αυτό, προέρχεται από ιδιώτες. Υπήρξε μια αναστολή από το υπουργείο Οικονομικών που ήταν μια συγκεκριμένη ενίσχυση στο πλαίσιο της πανδημίας και για μια συγκεκριμένη δράση για τα αναρρωτήριο της δομής. Δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής σε αυτή τη φάση και για αυτό θα εξασφαλίσουμε με αυτούς τους ανθρώπους ότι θα γίνει ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά».

Γιατί η Κιβωτός του Κόσμου δεν είχε ενταχθεί στο μητρώο των ΜΚΟ

«Εξ όσων γνωρίζω αυτό απαιτούσε μια διαδικασία και έναν χρόνο ώστε να εξελιχθεί οι πρόνοιες που υπήρχαν και μέσα στον όμιλο. Όμως και πάλι ότι με το νέο εποπτικό πλαίσιο που υπάρχει η Πολιτεία ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, έστω και με το έσχατο μέτρο της αλλαγής της διοίκησης, που επιβάλλεται βέβαια σε στιγμές όπου αισθανόμαστε ότι διακυβεύεται η ασφάλεια των παιδιών και η λειτουργία μιας δομής» είπε ο κ. Κοντογεώργης.

Για τη νέα Διοίκηση και πόσο θα είναι σε αυτή τη θέση είπε ότι με βάση την πρόνοια του νόμου όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μέχρι ένα χρόνο. «Είναι χρόνος ικανός ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας και της υπουργού της κυρίας Μιχαηλίδου και τις επόμενες μέρες θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

«Υπάρχουν κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες»

«Η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα να πούμε ότι είναι μια στρέβλωση από την άποψη ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκουμε και στη χώρα μας ως ασφαλέστερο θα λέγαμε και καταλληλότερο μέτρο οικογενειακής επανένωσης, κρίνεται η αναδοχή ή επιστροφή στις οικογένειες. Να πούμε ότι η αναδοχή, οι ανάδοχες οικογένειες και είναι εξαιρετικά αισιόδοξο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια και βέβαια από τα 1.500 περίπου παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δομές για περίπου 500, υπάρχει προετοιμασία αναδοχής και για περίπου 100 για υιοθεσία. Επομένως βλέπουμε ότι τα πράγματα προχωράνε. Υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες γιατί θέλουμε να υπάρξει μια απόιδρυματοποίηση όλων των παιδιών προκειμένου να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Στο μεσοδιάστημα βέβαια και εφόσον προκύπτουν και τέτοια γεγονότα, προφανώς και υπάρχει και το νέο πλαίσιο το οποίο σταδιακά εφαρμόζεται και υπάρχουν όλες οι δικλείδες. Δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο. Γιατί βλέπετε ότι από την περίπτωση του Κολωνού που ξεκινήσαμε διαπιστώνουμε και εμείς το είχαμε διαπιστώσει και γι αυτό δουλεύαμε κι ένα χρόνο πάνω σε αυτό το σχέδιο, ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει βαθιές δυστυχώς ρίζες και πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν βγαίναν στην επιφάνεια. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει και το πλαίσιο προστασίας για να αναδειχθούν αυτά, αλλά και να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες πολιτικές για να μειωθούν στο μέλλον αυτά τα κρούσματα.

  • Υπόθεση 12χρονης: Αποκαλυπτική η 4η κατάθεσή της – Παιδόφιλοι πλήρωναν 25 ευρώ για μία άσεμνη φωτογραφία της

Η αγάπη είναι βασικό κριτήριο. Τα οικονομικά κίνητρα κυμαίνονται ανάλογα και με τη μετά θα έλεγα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού και τις ανάγκες κάθε οικογένειας, από 325 μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαίως. Έχουν επιταχυνθεί αρκετά οι χρόνοι και ένα είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι η χώρα μας με καθυστέρηση και με διαχρονική ευθύνη κινείται σε αυτό το επίπεδο. Όμως πλέον υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας που ενθαρρύνει και βέβαια και την αναδοχή.

Ποιος έχει την ευθύνη για αυτές τις δομές

«Εξ όσων γνωρίζω από τι νομίζω από τη δεκαετία του ‘90 με το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι και πριν λίγους κάποιους μήνες, αυτά ήταν στην εποπτική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα το κράτος και επειδή έχουμε προχωρήσει στην απόιδρυματοποίηση και δεν θέλουμε να υπάρχει αυτή η διαδικασία και να υπάρχει και αυτή η εποπτεία συνέχεια και για αυτό θέλουμε να υπάρχουν συνεχείς ανάδοχες οικογένειες, είναι εδώ και κάποιους μήνες στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και για αυτό σταδιακά προχωράμε και σε όλα αυτά στα οποία σας ανέφερα».

Όσο για το αν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό κι αν έχουν κάποιες ενδείξεις για άλλες καταγγελίες είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι άλλο αλλά «βλέπω όμως ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά και υπήρχαν πάντοτε και πλέον και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών διαπιστώνουμε και από έρευνες που έχουν γίνει και στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και της δουλειάς που έχει γίνει, νομίζω ότι περίπου το 15% των παιδιών μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής τους να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό και συνήθως 9 στα 10 από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στον φιλικό κοινωνικό κύκλο αλλά και σε δομές που ασχολούνται με τα παιδιά και για αυτό νομοθετήσαμε πριν λίγες μέρες και το ειδικό Ποινικό Μητρώο, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να το πούμε έτσι που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών μας και με τη φροντίδα των παιδιών και σε δομές που αφορούν τα παιδιά. Να ξέρουν και οι εργοδότες και όλοι αν ποτέ είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις ή να υπάρχει γιατί αναδύεται και όταν υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις πριν λίγο καιρό στον Κολωνό, αλλά και τώρα, ότι υπάρχει μια σύγχυση πολλές φορές στις αρμοδιότητες, τι κάνει εισαγγελέας; πού το στέλνει, πότε παρεμβαίνει αστυνομία και ούτω καθεξής. Πλέον θα υπάρχει ένα εθνικό πρωτόκολλο που συνοδεύεται και από ένα αρχείο καταγραφής, προκειμένου να ξέρει ακριβώς ο καθένας τι κάνει και να μην οχυρώνεται πίσω από μια γραφειοκρατία που στο τέλος δυστυχώς νομίζω οδηγεί σε μια αδιαφορία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί».

Το νέο πλαίσιο για την προστασία των παιδιών υπάρχει και σταδιακά εφαρμόζεται όπως και οι δικλείδες, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα με βαθιές ρίζες και δεν έβγαιναν στην επιφάνεια, είπε.

«Θα πρέπει νομίζω να αφήσουμε σε αυτό το στάδιο η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να υπάρξει μια διοίκηση η οποία θα δει ακριβώς τι έχει συμβεί. Της δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να κάνει διαχειριστικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα μπορούν να εισέλθουν στη δομή και να κάνουν την εξέταση που πρέπει. Λέει όμως και πάλι ότι αυτές δυστυχώς οι περιπτώσεις και με βάση το πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί αν δεν υπήρχε από πίσω είναι μία δυνατότητα που δίνεται αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, στην πολιτεία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να πιέσουν ως προς την ευαισθητοποίηση και ως προς το να εμπεδώσουμε διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Ο κ. Κοντεγεώργης αναφέρθηκε και στην έξωση της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού μετά τον πλειστηριασμό του σπιτιού της για χρέος 10 με 15.000 σε πιστωτική κάρτα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (21/11).

«Σίγουρα αυτά είναι στενάχωρα περιστατικά, ειδικά όταν αφορούν και μικρές ιδιοκτησίες και όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν. Αυτό μπορώ να σας πω γιατί δεν ξέρω τις λεπτομέρειες κάθε υπόθεσης. Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα τρία χρόνια νομίζω ότι περίπου 700.000 δάνεια ρυθμίστηκαν, δάνεια τα οποία βρισκόντουσαν σε καθυστέρηση. Περίπου 400.000 δάνεια επιδοτήθηκαν. Υπήρξαν συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης και επειδή βλέπω ότι σε αυτά τα φαινόμενα σε αυτές τις περιστάσεις αυτά τα γεγονότα γίνεται και μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορούμε να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, γιατί υπενθυμίζω ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν το σημερινό πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή των πλειστηριασμών, είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019. Επομένως, θέλω να πω ότι θα πρέπει να στεκόμαστε με ψυχραιμία σε αυτά που συμβαίνουν. Κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική και θα πρέπει να διακρίνουμε τους ανθρώπους που πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επομένως, δεν ξέρω ακριβώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια είναι τα οικονομικά ή άλλα στοιχεία. Ξέρω όμως ότι πάντοτε κοιτάζουμε με ευαισθησία αυτά τα ζητήματα και για αυτό και με τις πολιτικές και για τη δεύτερη ευκαιρία και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προσπαθούμε αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν δύνανται για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκαν σε μια δυσχέρεια να ανταποκριθούν στις δανειακές ανάγκες».

Όπως εξήγησε ήδη κάποιες χιλιάδες υποθέσεις έχουν μπει στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όσες αλλαγές μπορεί να σκεφτόμαστε μπορεί να έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση του πλαισίου, προκειμένου να είναι λίγο πιο αποδοτικό σε συντομότερο χρόνο όμως λειτουργεί να πούμε ότι αυτό έχει βοηθήσει και τη θα έλεγα και τη σταθερότητα και του τραπεζικού συστήματος. Και πάλι όμως προσπαθούμε και ισορροπούμε, θα έλεγα στην ανάγκη της σταθερότητας της οικονομίας και από την άλλη της προστασίας των πραγματικά ευάλωτων».

Για τις παρακολουθήσεις

«Από τη στιγμή που προέκυψε το τόσο σοβαρό γεγονός με τον κύριο Ανδρουλάκη, υπήρχαν δύο φόβοι. Ο ένας ήταν αυτός της θεσμικής απάντησης άμεσα. Ο πρωθυπουργός εκείνες τις μέρες προχώρησε σε παρεμβάσεις και μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να υπάρχει και δεύτερος εφέτης δικαστής που θα εξετάζει τα αιτήματα που είχε καταργηθεί. Επισημαίνω επίσης, μα και ταυτόχρονα να υπάρχει και η διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, γιατί από τότε έχουν προκύψει και κάποιες άλλες αόριστες κάπως καταγγελίες, που όμως η Δικαιοσύνη οφείλει να τις ελέγξει στο θεσμικό πεδίο που είναι και το πεδίο παρέμβασης της κυβέρνησης και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και με το νέο πλαίσιο που ήρθε και επειδή αναγνωρίστηκε ότι εξ αυτού του γεγονότος προέκυψαν σοβαρές αρρυθμίες και δυσλειτουργίες στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική της λειτουργία αλλά και ταυτόχρονα να ισορροπήσουμε στην ανάγκη ευέλικτης λειτουργίας της. Όπως όλοι οι πολίτες που μας παρακολουθούν, αντιλαμβάνονται ότι είναι ζητούμενο και ταυτόχρονα της προστασίας του πυρήνα των δικαιωμάτων και να υπάρχει η αναγκαία παρέμβαση του κράτους μόνο στο επίπεδο που πρέπει» ανέφερε ο κ. Κοντεγεώργης και συνέχισε:

«Σίγουρα στο στάδιο της διαβούλευσης κατατέθηκαν απόψεις και προφανώς θα υπάρξουν βελτιώσεις οι οποίες θα έρθουν και στη Βουλή και θα συζητηθούν γιατί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κάλεσε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και θέλω να πω ότι βρίσκω θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μια καταρχήν θετική άποψη από τον κύριο Ανδρουλάκη σε σχέση με το νομοσχέδιο, με κάποιες επιμέρους διαφωνίες τις μπορούμε να συζητήσουμε και τις αναδείξατε και θα σας απαντήσω και ταυτόχρονα βέβαια αυτές αξιολογούνται από την κυβέρνηση γιατί είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλες τις κυβερνήσεις από εδώ και πέρα λειτουργία και αφορά βέβαια την πολιτεία στο σύνολό της. Σε αυτά που αναφέρετε τα τρία χρόνια είναι ένας χρόνος εύλογος, ειδικά στα θέματα εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλες παρενέργειες, τις οποίες όλοι αντιλαμβάνεστε και ένας χρόνος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε, αλλά όποιες απόψεις υπάρχουν να κατατεθούν στη Βουλή αυτή τη στιγμή από την αντιπολίτευση, ουσιαστικά κυρίως την αξιωματική, προαναγγέλλονται αποκαλύψεις, συνοδεύονται από κυριακάτικα, από κυριακάτικες δημοσιεύσεις, αόριστες καταγγελίες είναι η γνωστή τακτική του παρελθόντος. Εμείς επιμένουμε και πρέπει να κινούμαστε θεσμικά».

«Η ελληνική Πολιτεία και οι υπηρεσίες που αφορούν την ελληνική Πολιτεία δεν έχουν χρησιμοποιήσει, δεν έχουν προμηθευτεί ποτέ το predator» ξεκαθάρισε.

«Από εκεί και πέρα, όσες καταγγελίες υπάρχουν μπορούν να προσέλθουν να κατατεθούν στη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα πρέπει η δικαιοσύνη άμεσα, γιατί δεν μπορεί να σέρνεται αυτή η υπόθεση, γιατί ενδιαφέρει και την κυβέρνηση αυτή η υπόθεση να προχωρήσει. Όταν υπάρχει αυτή η καλή εικόνα για την κυβέρνηση, να υπάρχουν τέτοια ζητήματα που δημιουργούν μια εσωστρέφεια. Δεν θέλουμε να συνεχίζεται αυτό και για αυτό προχωράμε και θεσμικά και ταυτόχρονα θα πρέπει η Δικαιοσύνη πολύ γρήγορα να διερευνήσει και να κλείσει αυτή την υπόθεση».

Για το ενδεχόμενο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις εκλογές είπε ότι «Αυτό το θολό τοπίο δεν ευνοεί τη χώρα. Εμείς όμως συνεχίζουμε πάνω στους όρους δουλειάς θα έλεγα. Έχουμε ακόμα αρκετούς μήνες μπροστά μας προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Εχθές κατατέθηκε ένας θα έλεγα, όπως χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών ιστορικός προϋπολογισμός γιατί είναι ο πρώτος μέσα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, εκτός αυτού του πλαισίου ανακτήσουμε την οικονομική μας αυτοδυναμία, έχουμε μπροστά μας την επενδυτική βαθμίδα, έχουμε πολλά πράγματα να δουλέψουμε σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης αλλά και με την καθημερινότητα των πολιτών. Επομένως, στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της και βέβαια θα παρουσιάσει την προσδοκία για την επόμενη μέρα και οι πολίτες θα αποφασίσουν».

Πηγή: Συνδέσεις, ΕΡΤ Πηγή: ertnews.gr