Θωρακίζεται η ΕΕ σε περίπτωση πλήρους διακοπής του αερίου – Το νέο σχέδιο

Οικονομια


Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και την τρικυμία που προκαλεί ο Nord Stream 1. Σε περίπτωση πλήρους διακοπής, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επάρκεια δεν καλύπτουν τις ανάγκες και η Κομισιόν προετοιμάζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου.

Σε τεντωμένο σχοινί προσπάθησαν να ισορροπήσουν χθες οι υπουργοί Οικονομικών καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει ένα συνεχώς επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και από την άλλη η ανάγκη για δημοσιονομική συνέπεια με αποτέλεσμα να μη μείνει κανένα περιθώριο για λήψη οριζόντιων μέτρων καθώς θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα από κάθε κράτος μέλος.

Σε ταραγμένα νερά πλέει η Ευρώπη, όπως αναγνώρισε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι με έκδηλη πλέον την ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια, μετά το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν μάλιστα για το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με αύξηση του πληθωρισμού και ηπιότερη ανάπτυξη. 
Συνέστησαν δε στα κράτη μέλη και ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους όπως Ελλάδα και Ιταλία να προχωρήσουν σε στοχευμένα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ωστόσο το Eurogroup παρά τη επιδείνωση της κατάστασης δεν άφησε πολλά περιθώρια για λήψη οριζόντιων έκτακτων μέτρων επισημαίνοντας την ανάγκη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr