Η Φινλανδία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ – Τι σηματοδοτεί η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή των τελευταίων ετών

Νεα


Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί εκ νέου η Ρωσία μετά την ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για εχθρική κίνηση που αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ασφάλειά της και διαμήνυσε ότι θα δοθεί συμμετρική απάντηση. Η Ουάσιγκτον σήκωσε το γάντι και προειδοποίησε τη Μόσχα κατά της ανοιχτής σύρραξης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία με δεδομένη την υπεροπλία και το αξιόμαχο των δυνάμεών της. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποσχέθηκε γρήγορη διαδικασία ένταξης.

Το ΝΑΤΟ διευρύνεται και αποκτά νέα σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι η αίτηση για ένταξη στη συμμαχία πρέπει να κατατεθεί χωρίς καθυστερήσεις, αφότου η Ρωσία κήρυξε τον πρώτο πόλεμο του 21ου αιώνα στην Ευρώπη.

Ειδική επιτροπή θα ανακοινώσει την ιστορική απόφαση την Κυριακή, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και η απόφαση της Σουηδίας. Θερμή υποδοχή και γρήγορη διαδικασία ένταξης υποσχέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

  • Ένταξη – εξπρές στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Η Ρωσία, που έχει δικαιολογήσει εν μέρει την εισβολή στην Ουκρανία στην ανάγκη να ανακόψει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνει ότι πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα και απειλεί με στρατιωτικά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε για μια ακόμη φορά για τον κίνδυνο σύγκρουσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ, που μπορεί να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο. «Αυτό θα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr