Η Σλοβακία μπορεί να εθνικοποιήσει τον κυρίαρχο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας

Νεα


Εάν χρειαστεί, η Σλοβακία μπορεί να εθνικοποιήσει τον κύριο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας Slovenské elektrárne και να εγγυηθεί το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες, ανακοίνωσε την Κυριακή (11. Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Οικονομικών Igor Matovič (OĽano).

Η Slovenské elektrárne ανήκει σήμερα στην EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Křetínský και στον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel. Μαζί κατέχουν τα δύο τρίτα των μετοχών, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στο υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται και τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σλοβακίας – Jaslovské Bohunice και Mochovce.

Σύμφωνα με τον Matovič, ίσως χρειαστεί να παρέμβει το κράτος για να εγγυηθεί δίκαιες τιμές, καθώς η τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς δεν αντιστοιχεί στην τιμή της αγοράς.

«Μία από τις λύσεις της ενεργειακής κρίσης είναι ότι θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους σημερινούς μετόχους για την εξαγορά του μεριδίου της Slovenské elektrárne», δήλωσε ο Matovič αφού επέκρινε την κυβέρνηση του Mikuláš Dzurinda για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, δεν γνωρίζει πόσο θα κόστιζε μια τέτοια πώληση. Πρόσθεσε ότι η κρατικοποίηση της Slovenské elektrárne θα είναι η «λύση της έσχατης λύσης».

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Marián Viskupič από το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη, το οποίο αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα, συμφωνεί ότι η ιδιωτικοποίηση της Slovenské elektrárne ήταν λάθος. Ωστόσο, λέει ότι η αγορά του πλειοψηφικού μεριδίου δεν είναι εφικτή.

«Δεδομένης της οικονομικής μας κατάστασης και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που έχουμε σήμερα και θα έχουμε τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει περιθώριο για το κράτος να επαναγοράσει τη Slovenské elektrárne», δήλωσε ο Viskupič.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Eduard Heger (OĽaNO) υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή λύση του φόρου των έκτακτων κερδών.Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr