Η Σαουδική Αραβία τείνει χείρα «φιλίας» προς την Τεχεράνη

Νεα


Το Ιράν ενημερώθηκε για τη βούληση της Σαουδικής Αραβίας να μεταφέρει τον διμερή διάλογο με στόχο την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων της περιοχής σε “πολιτικό επίπεδο”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πέντε γύρους συνομιλιών στη Βαγδάτη από πέρυσι. Ο τελευταίος ήταν τον Απρίλιο και σε αυτόν φέρεται να συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν και των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, έχουμε πραγματοποιήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων, κυρίως σε επίπεδο ασφάλειας, και έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις“, δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξή του στην κρατική ραδιοτηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης.

Την περασμένη εβδομάδα, λάβαμε ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο η σαουδαραβική πλευρά είναι έτοιμη να μεταφέρει τις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο“, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη είναι “έτοιμη για να περάσουν οι συζητήσεις στην πολιτική φάση“.

Ο Ιρανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε “κανονικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν“.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 έπειτα από την επίθεση σε διπλωματικές αποστολές της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr