Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου του ΚΕΜΙΠΟ

Πολιτικη


Στην πόλη που εγκαταστάθηκαν μαζικά Μικρασιάτες πρόσφυγες, τη Νέα Ιωνία Αττικής, ξεκίνησαν οι εργασίες του 10ου Συμποσίου του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου να κηρύττει την έναρξη των εργασιών. Κεντρικό θέμα της διοργάνωσης είναι «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και τιμή, καθώς απευθύνομαι στους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων, από το βήμα του 10ου Συμποσίου με τον εύγλωττο τίτλο “Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό περίπου 1.500.000 Χριστιανών Ορθοδόξων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολίας από τις πατρογονικές τους εστίες, ο νους μας γυρίζει και πάλι στα ματωμένα χώματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας, κοιτίδα πολιτισμού που πέρασε από την ιστορία στη μνήμη και στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Δεν είναι όμως μόνο η οδυνηρή απώλεια του τόπου και των ανθρώπων του που μας έχει ανεξίτηλα σημαδέψει.

Η τραγωδία του Αιγαίου παίχθηκε σε δύο όχθες και δύο πατρίδες. Όταν οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους έφτασαν στην θάλασσα, με τους μπόγους και τα μωρά στην αγκαλιά, τα οστά των πατεράδων τους και τα ιερά εικονίσματα που διέσωσαν, εκεί στην άκρη του κόσμου τους που έσβηνε, κλήθηκαν να…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr