Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι δηλητηρίασε στρατιώτες της στη Ζαπορίζια – Ίσως έφαγαν ληγμένες κονσέρβες, απαντούν οι Ουκρανοί

Νεα


Την Ουκρανία ότι στα τέλη Ιουλίου δηλητηρίασε Ρώσους στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια, κατηγόρησε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας απάντησε στην κατηγορία λέγοντας ότι η δηλητηρίαση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έφαγαν ληγμένες κονσέρβες κρέατος.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο ορισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα σοβαρής δηλητηρίασης στις 31 Ιουλίου. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν βρέθηκε στον οργανισμό τους μια τοξική ουσία, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β.

«Για τη χημική τρομοκρατία που εγκρίθηκε από το καθεστώς του Ζελένσκι (σ.σ. του προέδρου της Ουκρανίας), η Ρωσία ετοιμάζει τα αποδεικτικά στοιχεία με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι στρατιώτες ασθένησαν ούτε ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα. Το υπουργείο δεν ανέφερε ποια είναι αυτά τα «αποδεικτικά στοιχεία» τα οποία επικαλείται.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση εάν κάποιος φάει μολυσμένα τρόφιμα. Έχει όμως και φαρμακευτική χρήση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερασένκο όμως σχολίασε τις ρωσικές κατηγορίες με…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr