Η Ιταλία έχει το… Τέξας της: Δωρεάν φυσικό αέριο για τους κατοίκους της Περιφέρειας Μπαζιλικάτα

Νεα


Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στη Νότιο Ιταλία, μεταξύ της Καμπανίας, Απουλίας και Καλαβρίας βρίσκεται η όμορφη περιφέρεια της Μπαζιλικάτα, γνωστή και ως Λουκανία, η οποία είναι γνωστή για διάφορα μνημεία και αξιοθέατα. Αξιοσημείωτη η περιοχή ‘Σάσι’ στην πόλη Ματέρα, όπου γυρίστηκαν ταινίες όπως ‘Τα Πάθη του Χριστού’ και το τελευταίο Τζέιμς Μποντ, η Μπαζιλικάτα όμως είναι γνωστή και για άλλους λόγους.

Η περιφέρεια είναι πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στο σημείο που συχνά ονομάζεται ‘Τέξας της Ιταλίας’, εφόσον μόνο το 2021 εξορύχθηκαν περισσότερα από 1 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ένα σημαντικό μερίδιο της συνολικής εγχώριας παραγωγής.

Βάσει λοιπόν μιας συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα εδάφη της, ένας νόμος ενέκρινε την κατάργηση του κόστους του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη για όλα τα νοικοκυριά (πρώτες κατοικίες και όχι εταιρείες), κάτι που από τον Οκτώβριο θα συνεπάγεται μείωση των λογαριασμών τους κατά τουλάχιστον 50%. Έτσι οι οικογένειες της Μπαζιλικάτα θα χρεώνονται με μειωμένους λογαριασμούς ενέργειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ιταλία.

Αναλυτικά, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης συζήτησης μεταξύ του Κυβερνήτη της Περιφέρειας, Βίτο Μπάρντι, και των πετρελαϊκών εταιρειών που εργάζονται στην περιοχή, όπως Eni, Shell και Total, στο μείζον θέμα της περιβαλλοντικής αποζημίωσης της περιοχής από…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr