Η ΙΑΕΑ καλεί το Ιράν να επιστρέψει αμέσως στο διάλογο για να αποτραπεί η κρίση

Νεα


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κάλεσε την Κυριακή το Ιράν να επαναλάβει «αμέσως» τον διάλογο ώστε να αποτραπεί μια μείζονα κρίση που θα καταστήσει «εξαιρετικά πιο περίπλοκη» τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την απόφασή της να αποσύρει 27 κάμερες που επέτρεπαν στους διεθνείς επιθεωρητές να επιβλέπουν τις πυρηνικές της δραστηριότητες, απαντώντας σε δυτική απόφαση που κατήγγελλε ήδη, την έλλειψη συνεργασίας της Τεχεράνης με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

“Την ώρα που σας μιλώ, λοιπόν, αυτές οι κάμερες έχουν αφαιρεθεί”, “όπως και άλλα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που είχαμε”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Είναι “πολύ, πολύ σοβαρό”, τόνισε.

“Η πρόσφατη ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν είναι ποτέ καλό να αρχίζουμε να λέμε στους διεθνείς επιθεωρητές: ‘επιστρέψτε στα σπίτια σας’. Όταν παίρνεις αυτόν τον δρόμο, τα πράγματα συνήθως πάνε στραβά”, προειδοποίησε.

Ο Γκρόσι κάλεσε τους Ιρανούς ηγέτες να “επανέλθουν αμέσως στο τραπέζι” των διαπραγματεύσεων. “Πρέπει να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί”, επέμεινε, καθώς “ο μόνος τρόπος για να αξίζει το Ιράν την εμπιστοσύνη, την οποία τόσο απεγνωσμένα έχει ανάγκη για την ευημερία της οικονομίας του”, “είναι να επιτρέψει την παρουσία των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ”.

Ο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr