Η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει τη Ρωσία «χώρα τρομοκράτη» – Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία

Νεα


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του αναγνωρίζει τη Ρωσία «ως χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία».  To ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική κίνηση χωρίς νομικές συνέπειες. Συνιστά όμως ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα εναντίον της ήδη απομονωμένης Ρωσίας και ένα ακόμη σήμα στήριξης του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ο οποίος ζητούσε να κατονομαστεί η Ρωσία ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Στο σχετικό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το χαρακτηρισμό και προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για διώξεις. Αυτό για την ώρα είναι καθαρά θεωρητικό.

Αντίστοιχες προτάσεις για να μπει η Ρωσία στη λίστα των τρομοκρατικών χωρών, έχουν γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες από μέλη του Κογκρέσου.

Ανάμεσά τους και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ενδεχόμενες αγωγές αποζημίωσης των θυμάτων του πολέμου στα αμερικανικά δικαστήρια. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καθώς θα είχε, λόγω του νομικού πλαισίου, και ανεπιθύμητες συνέπειες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπονομεύσει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να εμποδίσει την Ουάσινκτον να συμβάλει σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και νομικοί αναλυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο καλύτερος τρόπος να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο και να πληγεί στην πράξη είναι να χτυπηθεί με ακόμη περισσότερες κυρώσεις την ώρα που η Ουκρανία θα ενισχύεται με περισσότερα όπλα και με οικονομική βοήθεια.

  • Κίεβο: Μία πρωτεύουσα τυλιγμένη στο σκοτάδι – Τρεις νεκροί μετά τα ρωσικά πλήγματα

Την ίδια ώρα η Μόσχα συνεχίζει το μπαράζ επιθέσεων με 70 πυραύλους Κρουζ, σχεδόν σε όλη την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι  διαμηνύει ότι ο Πούτιν «σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο». Τρεις είναι οι νεκροί στο Κίεβο, ολόκληρη η πόλη της Λβιβ έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκρίνει το μαρτύριο του ουκρανικού λαού με τον μεγάλο λιμό του Γολοντομόρ, γνωστός και ως «ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας» ως συνέπεια, σύμφωνα με αναλυτές της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε.

Στούντιο: Λήδα Παπαδοπούλου

Επιμέλεια βίντεο: Σόνια Φίλη

 Πηγή: ertnews.gr