Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Πολιτικη


Επιβεβαίωση της στήριξης των ελληνικών θέσεων αποτελεί η νέα αποδοκιμασία της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας από Ευρώπη και ΗΠΑ, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωνε για την επιθετικότητα της γείτονος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Γερμανό καγκελάριο και τους βαλκάνιους ηγέτες.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Κανείς δεν θα δεχθεί τον αναθεωρητισμό – Έως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ

Μιλώντας την Παρασκευή 10/6 στη σύνοδο κορυφής για τη ΝΑ Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα του σύγχρονου κόσμου, προσθέτοντας ότι “η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλαν και οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων κυριάρχησε στις εργασίες της συνόδου κορυφής της Θεσσαλονίκης, θέμα που αναφέρεται με έμφαση στη κοινή διακήρυξη των 12 ηγετών, μαζί με αυτά της ενεργειακής αυτονομίας και της ασφάλειας. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr