Η Βουλγαρία θα λαμβάνει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ από τον Ιούνιο

Οικονομια


Από τον Ιούνιο η Βουλγαρία θα λαμβάνει παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, κάτι που θα τη βοηθήσει μετά τη διακοπή των παραδόσεων της ρωσικής Gazprom, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Σόφια.  Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στην Ουάσιγκτον.

«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βουλγαρία έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούνιο σε τιμές χαμηλότερες από της Gazprom», δήλωσε η βουλγαρική κυβέρνηση, αναφέρει το Tanjug.

Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στις 27 Απριλίου λόγω της άρνησής τους να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ρούβλια.

Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 90% προερχόταν από τη Ρωσία.

Η Σόφια έχει εντείνει τις διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου και επιδιώκει να διαπραγματευτεί την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τάσσεται επίσης υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου οι τιμές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ

 Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr