Η βιομηχανία βιοπλαστικών προσελκύει επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Οικονομια


Σε έναν κόσμο που προβληματίζεται όλο και περισσότερο από τη συνεχή βλάβη που προκαλεί στο περιβάλλον το πλαστικό που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, κάποιες εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή πλαστικών από φυσικά, ανανεώσιμα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν με ασφάλεια ή να διασπαστούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία βιοπλαστικών που κατασκευάζονται από καλαμπόκι, ζάχαρη, φυτικά έλαια ή άλλα ανανεώσιμα υλικά, φιλοδοξεί να κατακτήσει ένα μεγάλο μερίδιο μιας αγοράς αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τη δεκαετία του 1950 που ξεκίνησε η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, τα πλαστικά που παράγονται από ορυκτά καύσιμα έχουν κάνει τα τρόφιμα ασφαλέστερα στην κατανάλωση και τα οχήματα ασφαλέστερα στην οδήγηση. Ωστόσο, θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές στον κόσμο, καθώς η παραγωγή τους ευθύνεται για την εκπομπή εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Από τους 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων που έχουν παραχθεί από τη δεκαετία του 1950, μόνο το 9% του συνόλου έχει ανακυκλωθεί πλήρως, όπως έχουν δείξει μελέτες. Το υπόλοιπο έχει θαφτεί σε χωματερές, έχει καεί ή έχει μολύνει τη γη και τις υδάτινες οδούς. Η χημική δομή του πλαστικού από ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι δεν μπορεί ποτέ να αποσυντεθεί πλήρως και, αντίθετα, διασπάται σε όλο και μικρότερα σωματίδια. Προς το παρόν, το βιοπλαστικό…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr