Η Αριστερά στην Σουηδία θέλει δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ

Νεα


Ο ηγέτης του Αριστερού Κόμματος Nooshi Dadgostar ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εφαρμογή της χώρας στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στο Radio Eko την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο σουηδικό ραδιόφωνο Ekot, η επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς μίλησε για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος μετά τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

«Αυτό είναι προτιμότερο, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να το συζητήσουμε την ημέρα των εκλογών. Τα κόμματα είναι διχασμένα. Αυτός είναι και ένας λόγος για να γίνει δημοψήφισμα. Εάν ο σουηδικός λαός θέλει να ενταχθεί, φυσικά θα το σεβαστούμε», δήλωσε ο Dadgostar στο σουηδικό ραδιόφωνο Ekot.

Όταν ο δημοσιογράφος άφησε να εννοηθεί την πιθανή επιρροή της Ρωσίας στις εκστρατείες δημοψηφίσματος, ο Dadgostar απάντησε: «Είναι μια πολύ μεγάλη απόφαση. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη δημοκρατία γιατί άλλες χώρες μπορούν να είναι εκεί και να ασκούν επιρροή. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βασικά ζητήματα του κράτους για την προστασία της δημοκρατίας».

Το Αριστερό Κόμμα τίθεται σταθερά εναντίον της προσπάθειας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πιστεύει ότι η στρατιωτική μη ευθυγράμμιση είναι η καλύτερη βάση για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα δυσκόλευε την άσκηση μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής με αξιοπιστία και, αντ’ αυτού, θα κινδυνεύαμε να αναγκαζόμαστε σε πολέμους και συγκρούσεις στις οποίες δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε», αναφέρει το κόμμα στο πρόγραμμά του.

Ο Dadgostar επεσήμανε περαιτέρω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν κόμματα που υποσχέθηκαν να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Άμυνας Peters Hultqvist πριν από έξι μήνες, όταν υποσχέθηκε ότι η Σουηδία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας.

«Δεν θα υπάρξουν αιτήσεις για ένταξη όσο έχουμε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Όσο είμαι υπουργός Άμυνας σίγουρα δεν θα συμμετάσχω ποτέ σε μια τέτοια διαδικασία. Μπορώ να το εγγυηθώ σε όλους», είπε στο Κογκρέσο των Σοσιαλδημοκρατών εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ουκρανία οδήγησε τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να αναθεωρήσουν τη θέση τους, καθώς ο γραμματέας του κόμματος Tobias Baudin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια απόφαση για το θέμα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ληφθεί από το συμβούλιο του κόμματος γύρω στις 12 Μαΐου.

Εάν το συμβούλιο του κόμματος αποφασίσει υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει αίτηση στη Συμμαχία μαζί με τη Φινλανδία, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι δεξιοί Μετριοπαθείς και οι ακροδεξιοί Δημοκρατικοί της Σουηδίας έχουν ήδη την ιδέα να υποβάλουν αίτηση στο ΝΑΤΟ .Διαβάστε τη συνέχεια: euractiv.gr