Η Άννα Βαγενά παρουσιάζει την “Αγγέλα Παπάζογλου” για τα  100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή  

Τα Νεα της Περιφερειας


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά, με επιστολή  της  προς όλους τους δημάρχους του νομού, κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να προσφέρει μια παράσταση του έργου «Αγγέλα Παπάζογλου» στον Δήμο τους, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Άννα Βαγενά λέει για την παράσταση: «Όταν τον Σεπτέμβριο του 1999 έπαιξα για πρώτη φορά τον συγκλονιστικό μονόλογο “Αγγέλα Παπάζογλου” για τη Σμύρνη και την προσφυγιά, στον ιστορικό τόπο της Μάντρας της Κοκκινιάς, δεν μπορούσα ούτε η ίδια να φανταστώ αυτό που θα ακολουθούσε.

Χιλιάδες παραστάσεις με την “Αγγέλα” (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία), εκατοντάδες χιλιάδες θεατές (δεν θα ήταν υπερβολή ίσως και εκατομμύριο). Απίστευτη συγκίνηση και αστείρευτη πηγή εθνικής υπερηφάνειας και αγνού πατριωτικού αισθήματος για εμένα και όλους αυτούς τους θεατές. Συγκλονιστικές κριτικές, διθύραμβοι από τους δημοσιογράφους, αλλά και τους θεατές….”

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας,  Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr