ΗΠΑ – Επιστολή ΑΗΙ: Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει και αμερικανικό

Νεα


 

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Eπιστολή στον Προέδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενόψει της επίσκεψης του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) για να του επισημάνει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στη ευρύτερη περιοχή και να αναδείξει την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαριγγάκης «αυτή η συνάντηση έρχεται στη κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιδεικνύει την ηγετική θέση της σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την άμυνα. Επιπλέον, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και οι στενές σχέσεις με άλλους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καταδεικνύουν τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο της».

Όπως επισημαίνει όμως ο κ. Λαριγγάκης «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις για την εθνική κυριαρχία της από την Τουρκία».

«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερές και να προάγονται οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπως έχουν σημειώσει αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr