Ε.Κ: Εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της ΕΕ για τα κράτη μέλη που υποδέχονται τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Νεα


Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Την πρόταση για την ενίσχυση των προγραμμάτων μετανάστευσης της ΕΕ για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα μέτρα διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων ενέκριναν τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού του ΕΚ.

Στόχος της πρότασης είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση, στα περισσότερα επηρεαζόμενα κράτη μέλη, του κόστους πρώτης υποδοχής και εγγραφής ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας. Είναι ένα από τα στοιχεία ενός πακέτου στήριξης 400 εκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μέρος της δέσμευσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ στην πρωτοβουλία « Σταθείτε για την Ουκρανία ».

Η απόφαση καλύπτει την  ενίσχυση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για ποσό 99,8 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και 76 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Τα κονδύλια χρησιμεύουν για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία μπορούν να επωφεληθούν από επαρκή πρώτη υποδοχή, τροφή, στέγη, υγιεινή, ρούχα, φάρμακα, οικογενειακή ανίχνευση, νομική και μεταφραστική βοήθεια, ψυχοκοινωνικές και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες που οδηγούν στην εγγραφή τους σε ένα από τα μέλη κράτη.

Παράλληλα ενισχύεται το μέσο διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων για ποσό 100 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Αυτό θα επιτρέψει την ομαλή εφαρμογή των διαδικασιών…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr