«Ευρωπαϊκός εφιάλτης» με το φυσικό αέριο: Ξέφρενη κούρσα με τιμή ρεκόρ – Όμηρος των hedge funds η Ιταλία (video)

Οικονομια


Σε «ωρολογιακή βόμβα» για την Ευρωζώνη τείνει να εξελιχθεί η Ιταλία, καθώς το πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησε η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, το ιταλικό χρέος και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη χώρα.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 3,7% προκαλώντας άνοδο των σπρεντ από 1,37 στην αρχή του έτους σε 2,3%.

Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει για συρρίκνωση της ιταλικής οικονομία άνω του 5% σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού και υποψήφια πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας.

«Είμαι πολύ επιφυλακτική γιατί ξέρω ότι η κατάσταση της Ιταλίας δεν είναι αυτή που λέει η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη και το διεθνές τοπίο ακόμη πιο περίπλοκο. Με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, τις τιμές της ενέργειας, την επισιτιστική κρίση, τον πόλεμο, τις κυρώσεις, δεν είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση» λέει η ίδια.

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο ρεκόρ μετά τον περασμένο Μάρτιο σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την αβεβαιότητα ως προς την παροχή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται την Αλγερία με επίσημο στόχο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr