Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Νεα


Συνολικά επτά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην Ελλάδα έως σήμερα, εκ των οποίων τα έξι ήταν εισαγόμενα, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το 7ο κρούσμα είναι το πρώτο σε ασθενή που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση.

Οι ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος σε περισσότερες από 50 μη ενδημικές για την ασθένεια χώρες από την αρχή του έτους.

Ο ΠΟΥ έχει ανεβάσει το επίπεδο ανησυχίας, ενώ επιτροπή ειδικών που εκτίμησε πριν από λίγες μέρες την κατάσταση ανέφερε ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση και την ταχύτητα μετάδοσης του ιού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο συναγερμού.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής, επεσήμαναν στον ΠΟΥ τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το στάδιο κατά το οποίο μεταδίδεται η ασθένεια και αν αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο της επώασης, καθώς επίσης και το θέμα του κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ….Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr