Εστίαση: Πώς διαμορφώνονται οι κατώτατοι μισθοί ανά ειδικότητα

Οικονομια


Στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρουν οι ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, οι κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία, αυξάνονται και διαμορφώνονται, (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, κλπ), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζομένου ως εξής:

    • Αρχιμάγειρας: 964,42 ευρώ
    • Μάγειρας Α’: 756,29 ευρώ
    • Μπάρμαν: 761,64 ευρώ

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ΄, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας), για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με τη ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες,…



Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr