Επί τάπητος σχέδιο της Κομισιόν για την τιμή του αερίου – Με διακοπή παροχής σε χώρες που βάζουν πλαφόν απειλεί η Ρωσία

Νεα


Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετώντας μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, μια θέση που προωθεί και η Ελλάδα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που απειλεί με παύση πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όσες χώρες βάλουν πλαφόν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν παρανοϊκό. «Πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής αγοράς όσο το πετρέλαιο», τόνισε.

«Εξετάζουμε τις δυνατότητες για πλαφόν στις τιμές. Όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, εξετάζουμε επίσης βραχυπρόθεσμα μέτρα, έκτακτα μέτρα, για ν’ αποφύγουμε αυτούς τους τεράστιους λογαριασμούς, για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά όχι μόνο αυτούς αλλά και τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος ή και τις επιχειρήσεις», δήλωνε νωρίτερα η υποδιευθύντρια του τμήματος Ενέργειας της Κομισιόν Μέτχιλντ Βέρσντερφερ.

Λίγες μέρες μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναφερθεί στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής που εκτός από τα πλαφόν αναμένεται, σύμφωνα με προσχέδιο…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr