ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύτερος για τους «μικρούς» συνιδιοκτήτες οικοπέδων – Με τροπολογία γλυτώνουν από τον συμπληρωματικό φόρο

Οικονομια


Δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέτος περίπου 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατέχουν μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας (έως 5%) σε οικόπεδα, και οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέχρι τώρα εκκαθαριστικό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπέρογκων χρεώσεων για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στη Βουλή τροπολογία η οποία ορίζει ότι: οι φορολογούμενοι με δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,2%-1% που ισχύει όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% -20%.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 13.000 συνιδιοκτήτες οικοπέδων με συνολικά 19.500 εμπράγματα δικαιώματα οι οποίοι δεν είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, υπήρχε περίπτωση, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων (που κατέχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας χαμηλότερο του 5% σε οικόπεδα), να δουν φουσκωμένους λογαριασμούς καθώς έχουν στην κατοχή τους ένα μικρό κομμάτι γης μεγάλης όμως…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr