Ενισχυμένη εποπτεία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το τέλος της αυστηρής επιτήρησης

Οικονομια


Μία νέα εποχή διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, μετά από 12 χρόνια αυστηρής επιτήρησης από τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ημέρα, για μία μακρά περίοδο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. “Τώρα ξεπροβάλλει ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη“, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με αναρτήσεις τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδος απο το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τι φέρνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Είναι μια έξοδος που έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Ήταν προγραμματισμένο να βγούμε τον Αύγουστο του 2022 αλλά έπρεπε η χώρα μας να περάσει από 14 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις με θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα τα κατάφερε και έτσι περνά τώρα σε καθεστώς απλής παρακολούθησης, που θα διαρκέσει ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, προκειμένου να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχουν ληφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.

Μεταξύ των θετικών στοιχείων είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr