Ενεργειακό «τσουνάμι»: Τι θα κρίνει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – Δεδομένα και σενάρια

Πολιτικη


Το πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αφενός είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, αφετέρου όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα κριθούν και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, που θα γίνουν την Τετάρτη (7/9).

Τι σημαίνει η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου

Όταν η τιμή του διαμορφωνόταν στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκούσαν 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο για να καλυφθούν όλες οι εισαγωγές. Αν η τιμή παραμείνει στα 250 ευρώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα πρέπει να ξοδέψει 17,5 δισ. ευρώ για την αγορά των 70 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών που καταναλώνονται σε ετήσια βάση. Αυτά κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Ή ο καταναλωτής, ή ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το κόστος μέτρων στήριξης για το 2022

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι το κόστος των μέτρων στήριξης μόνο για την φετινή χρονιά θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Περίπου 8,5 δισ. ευρώ προϋπολόγιζαν στο οικονομικό επιτελείο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου επηρεάζει και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τα σχέδια στήριξης για το 2022

Για φέτος, προτεραιότητα παραμένει η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η καταβολή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης ή και η καταβολή άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης, αυτό που λέμε επιταγή…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr