Ενεργειακό τσουνάμι στην Ευρώπη: Τα σχέδια Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για να μπει «φρένο»

Νεα


Αγωνία και συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιλιγγιώδες άλμα που έκανε η τιμή του φυσικού αερίου, όπου αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο μόνο την εβδομάδα που πέρασε. Ένα άλμα, που απειλεί σοβαρά πλέον με βαθιά ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας που συγκάλεσε η Τσεχική Προεδρία, αλλά και της ανεπίσημης συνόδου κορυφής που ακολουθεί, οι ζυμώσεις είναι πυρετώδεις.

Γερμανία – Αυστρία: Αποσύνδεση αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

O υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει κατεπειγόντως να ασχοληθεί με τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», λέει σήμερα στην κυριακάτικη Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. «Ειδάλλως θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός, που θα τροφοδοτείται από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας». Προς το παρόν Λίντνερ έχει στο στόχαστρο τον κυβερνητικό του εταίρο τον πράσινο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα μέτρα που πήρε αυτός ενισχύουν και εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πλήττονται από την κρίση φυσικού αερίου. Αυτά θα αλλάξουν. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Χάμπεκ και η γερμανική κυβέρνηση κινούνται πλέον στην κατεύθυνση να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από την αγορά φυσικού αερίου. Και τα λεγόμενα υπερκέρδη να επιστρέφονται στον τελικό καταναλωτή.

Αυτό, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ενωσης, προϋποθέτει μία…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr