Ενεργειακό «τσουνάμι»: Κρίσιμες συναντήσεις – Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

Οικονομια


Εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής “γραμμής άμυνας” στην ενεργειακή κρίση και επανέρχεται στο “τραπέζι” η πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελληνική πλευρά στις αρχές της άνοιξης, για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μικρή υποχώρηση σημειώνεται στις τιμές  του φυσικού αερίου, που παραμένει όμως και σήμερα  στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Σημαντικές συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, καθώς και Σύνοδος Κορυφής για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν αυτή τη μικρή πτώση, στο γεγονός ότι  η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι μπορεί οι αποθήκες αερίου της να γεμίσουν στο 85% μέσα στον Σεπτέμβριο, επιτυγχάνοντας νωρίτερα το στόχο του Οκτωβρίου.

  • Ενεργειακή κρίση: Αναθέρμανση της συζήτησης για πλαφόν στην τιμή του αέριου

Παράλληλα την Τετάρτη, που η Gasprom έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης οπότε μένει να διαπιστωθεί πως θα κινηθεί η αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει για ακόμη μία φορά την πρότασή της.

  • Κ. Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε, που ουσιαστικά θα προετοιμάσει την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr