Ενεργειακό θρίλερ: Κλειστές οι πρώτες στρόφιγγες μεταφοράς ρωσικού αερίου – Al Jazeera: Ελληνική γεωπολιτική αναβάθμιση

Νεα


Στις 7 το πρωί οι στρόφιγγες του αγωγού της Σοκρανίβκα έκλεισαν προκαλώντας ακόμη ένα επεισόδιο στο θρίλερ της ενεργειακής κρίσης. Οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι οι μάχες που γίνονται στο Λουγκάνσκ, απ’ όπου περνά ο αγωγός, δυσκολεύουν τη λειτουργία του.

Ο αγωγός, ένας από τους δύο μεγαλύτερους της Ουκρανίας, μεταφέρει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom στην Ευρώπη. Οι Ουκρανοί λένε πως είχαν προειδοποιήσει την εταιρεία, ενώ ζήτησαν να γίνει επαναδρομολόγηση του αερίου από τον άλλο αγωγό. Όμως η Gazprom απάντησε πως αυτό είναι αδύνατον και πως δεν υπάρχει ανωτέρα βία.

Η Γερμανία, ο βασικός αποδέκτης του φυσικού αερίου από τους δύο αγωγούς μιλά για μείωση των ροών κατά 25%, προσθέτοντας όμως πως συνολικά οι παροχές δεν έχουν μειωθεί καθώς δέχονται αυξημένες ροές από την Νορβηγία και την Ολλανδία.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη για την πιθανότητα η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες, έχοντας απαιτήσει την πληρωμή των εξαγωγών της σε ρούβλια. Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ένα τέτοιο σχέδιο παραβίαση των κυρώσεων. Όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για«γκρίζα ζώνη».

Ο Όλαφ Σολτς δηλώνει όμως πως οποιαδήποτε παραβίαση των κυρώσεων δεν θα ήταν αποδεκτή. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κάμψει τις εσωτερικές αντιδράσεις για την επιβολή του 6ου πακέτου κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η απόφαση φαίνεται να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ουγγαρία που εξαρτάται…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr