Ενεργειακός συναγερμός σε Ευρώπη και Ελλάδα για φυσικό αέριο και ρεύμα – Ορόσημο η 21η Ιουλίου

Οικονομια


Για το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας του ρωσικού φυσικού αερίου, ετοιμάζεται η Ευρώπη.

Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα για περίπου 10 μέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να περιορίζονται δραστικά και παραμένει αμφίβολο αν θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία. Η ανησυχία είναι παγκόσμια – αποτυπώνεται και στις διεθνείς αγορές. Το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν σε περίπτωση που δεν ανοίξει ξανά ο αγωγός.

Γερμανία: Nord Stream 2 – Διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου λόγω συντήρησης – άγνωστο αν θα επαναλειτουργήσει

Σε κρίσιμη περίοδο μπαίνει η Γερμανία σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία. Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς, σήμερα (Δευτέρα 11/07) ξεκίνησαν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 2, οι οποίες διαρκέσουν 11 ημέρες. Ο αγωγός Nord Stream 1 έχει μηδενιστεί από το πρωί, ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Άγνωστο ωστόσο παραμένει, αν από την 21 Ιουλίου η Ρωσία θα επαναλάβει τη λειτουργία του αγωγού ή όχι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αποφεύγει να κάνει κάποια πρόβλεψη. «Σε περίπου δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε εάν το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει», δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής, Κλάους Μίλερ. «Τι συμβαίνει στο τέλος της συντήρησης, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή».

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr