Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Κλίμα συναγερμού λόγω εκτίναξης των τιμών – Παρέμβαση Κομισιόν

Νεα


Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ενεργειακό δράμα της Ευρώπης. Στις 31 Αυγούστου ο αγωγός Nord Stream ξανακλείνει, και οι Ρώσοι δεν εγγυώνται για την επαναλειτουργία του. Οι αγορές βρίσκονται σε πανικό και η τιμή της ενέργειας κατακτά νέα υψηλά ρεκόρ. Στη Γερμανία για πρώτη φορά η τιμή της γιγαβατώρας ξεπέρασε τα 1000 ευρώ.

Στη Βρετανία, σε δημοσκόπηση των φιλελεύθερων το 23% απάντησε πως δεν θα ανάψει θέρμανση, το 27% θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα τους λογαριασμούς ενώ 1 στους 10 θα πάρει δάνειο για να καλύψει τις ενεργειακές υποχρεώσεις.

Ενώ σε άλλη δημοσκόπηση των Τόρις οι περισσότεροι ψηφοφόροι ζητούν να κρατικοποιηθούν οι εταιρείες ενέργειας.

Και η πρωθυπουργός της Γαλλίας προειδοποιεί τις επιχειρήσεις ενεργειακό σχέδιο διαφορετικά θα επιβληθούν περιορισμοί στην κατανάλωση ρέυματος. «Αν καταλήξουμε σε παροχή ενέργειας με το δελτίο, οι εταιρείες θα επηρεαστούν περισσότερο και δυστυχώς πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό» είπε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι ευρωπαίοι απαιτούν παρέμβαση στην αγορά ενέργειας

Πηγή του κακού είναι ο συνολικός τρόπος λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς. Αυστρία- Γερμανία- Βέλγιο ζητούν την άμεση αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Με το σκεπτικό ότι έτσι θα δοθεί δυνατότητα να μπουν στο σύστημα οι φθηνότερες κατά πολύ ΑΠΕ χαμηλώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.

«Η επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου είναι ένα μέτρο άμεσης ανάγκης,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr