Ενεργειακή κρίση: Σε νέο ιστορικό υψηλό το φυσικό άεριο – Εθνικά μέτρα και πιέσεις για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Οικονομια


Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η ΕΕ ώστε να προετοιμαστεί ενόψει ενός κατά κοινή ομολογία ενεργειακά δύσκολου χειμώνα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, να έχουν ήδη δαπανήσει περίπου 280 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζεται, σύμφωνα με το Reuters, στη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ράλι ανόδου των τιμών της ενέργειας, κατά κύριο λόγο του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ζήτηματος εφαρμογής πλαφόν στις τιμές.

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε τα 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, και οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επεξεργάζονται πλέον σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μια απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η Μόσχα θα περικόψει περαιτέρω τις ροές ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom από την πλευρά του διατείνεται ότι παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής και αποδίδει τις πρόσφατες μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν στον αγωγό Nord Stream 1.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με κάθε μέσο στην ενεργειακή καταιγίδα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr