Ενεργειακή κρίση: Εν αναμονή των προτάσεων της ΕΕ – Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Κομισιόν

Οικονομια


Με τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης ενόψει χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για την αντιμετώπισή της. Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στην ετήσια ομιλία της να παρουσιάσει τις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και τη διοχέτευση των χρημάτων για στήριξη των καταναλωτών.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο Ε.Ε., που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου, στο νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, προβλέπεται η επιβολή έκτακτου φόρου τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.

Προτείνει επίσης την την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα στις 11 και 12 Οκτωβρίου,  σύμφωνα με πηγές της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου για κοινή πρόταση στο θέμα. Πάντως δεν αποκλείεται να…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr