Ελβετία: Ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε κατά 50% από το 1931

Νεα


Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 50% του όγκου τους από το 1931, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από επιστήμονες, οι οποίοι αναπαρέστησαν για πρώτη φορά την υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις –που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική υπερθέρμανση– παρακολουθείται στενά από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Όμως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για την εξέλιξή τους στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, επειδή τότε η στενή παρακολούθηση αφορούσε μόνο ορισμένους παγετώνες.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξή τους, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (EPFZ) και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών για το δάσος, το χιόνι και το τοπίο (WSL) προχώρησαν στην ανασύσταση της τοπογραφίας όλων των ελβετικών παγετώνων που υπήρχαν το 1931.

«Στη βάση αυτών των ανασυστάσεων και συγκρίνοντας με τα δεδομένα των χρόνων του 2000, οι ερευνητές καταλήγουν πως ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε στο μισό από το 1931 έως το 2016», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση το EPEZ και το WSL.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Cryosphere, αναφέρει πως οι επιστήμονες κατέφυγαν σε αρχειακές εικόνες (21.700 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ανάμεσα στο 1916 και το 1947) που κάλυπταν το 86% της επιφάνειας των ελβετικών παγετώνων και στη στερεοφωτογραμμετρία, μια τεχνική που επιτρέπει να προσδιοριστεί η φύση, η μορφή και η θέση ενός…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr